9.10.13

Oppivat kuitenkin

Tämä voisi olla killeri-tuote, parempi läppäri, joka paranee vanhetessaan.

Mielestäni Suomen koulussa opetetaan osin väärällä tavalla. Tätä väitettä vastaan ovat tietenkin PISA-tulokset ja eilinen tieto suomalaisten aikuistenkin hienosta lukutaidosta. Väitän kuitenkin, että ihmiset oppivat koulusta huolimatta.

Toki pöhinää jo on, verkossa on jo muutamia sivuja tietotekniikan tulosta kouluihin. Varsinkin iPadit ovat maineessa, minuakin haluttaisi kokeilla niitä, hieman kalliimpia laitteita, koska useimmat koulut tuntuvat satsaavan niihin. Androidia olen kokeillut mm. lehden lukuun. Ihan kaikkea se ei mielestäni osaa tehdä kuten PC-koneet, mutta on hienoa kuljettaa tablettia vaikka taskussa ja lueskella selällään sängyssä. Tosin akku riittää vain hetken ja johto pitää olla lähes aina piuhassa kiinni. Skuuppasin eilen Chrome-käyttöjärjestelmän uusimmasta läppäristä, joka ei ehkä vielä ole Suomessa. Se saattaa olla jo windows-läppäreitä halvempi. Se on nopea, teknisesti helppo, koska Google pitää huolta päivityksistä. Slogani on, että kone paranee vanhetessaan.

Koululaiset valittavat takkuavista verkoista ja koneista, Chromebooksit saattaisivat olla parempi ratkaisu kuin tabletit, koska niillä voi kirjoittaa paremmin ja tehdä asioita verkossa. Windows-ohjelmia tarvitsee vain harvoin, kun verkossa toimivat asiat nopeammin. Harmi että Chromebooksit ovat tulleet niin hitaasti markkinoille ja tabletit ovat kirineet maineessa edelle. Miksei voisi olla tabletiksi kääntyvä Chromebook, jossa kuitenkin olisi kunnollinen näppäimistö.

Jos ajattelee ikäihmisiä, Chromebook saattaisi olla parempi ratkaisu heillekin. Konetta ei tarvitse ylläpitää, tiedostot eivät hajaannu, virustorjuntaa ei tarvitse, kaikki hankalat päivitykset jäävät pois.

Käsitykseni mukaan ikäihmisiä opetetaan ja kurssitetaan osittain väärin. Saavathan koulutusorganisaatiot siitä rahaa ja toimintaa. On mahdollista päästä heti surffailemaan, tietokonetaidot karttuvat sitä myöten, kunhan vanhalla on vain joku asiansa osaava tutori. Ylekin antaa vääriä käsityksiä, kun ohjelmissa mainitaan verkko-osoite. Vain harvoin kerrotaan hakukonemahdollisuudesta, vaikka käytännössä hakukoneet rulettavat. Itse en vuosiin ole kirjoittanut tarkkaa osoitetta minnekään. Ja jos olenkin, olen tehnyt sen copypastaamalla.

Aivan samoin kuin uskon, että maahanmuuttajia opetetaan turhan monimutkaisesti ammattikunnan perinteisten arvojen mukaan, usein yhä oppikirja edellä. Itse olen osoittanut, että verkossa olisi tuhatkertainen voima. Oppitorilla käy kyllä paljon väkeä, yli 2000 latausta/vrk, mutta läpi se ei silti ole itseään lyönyt. Vanhojen käytäntöjen orjuus on kuin luonnonlaki.

Koululaisiakin uskon yhä opetettavan liian traditionaalisesti, vaikka yritystä uuteen onkin paljon havaittavissa verkossa. Luulen, että PISA-menestys ja nyt eilen kerrottu aikuisten hyvä lukutaito ovat oheisoppimisen tulosta, ei välttämättä koulun. Suomea opitaan laajalla rintamalla, tietokoneet, verkko ja media eivät suinkaan ole vähäisessä osassa.

2 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Chromebookit ovat jo Suomessa. Itse olen käyttänyt noin vuoden, enkä keksi mitään missä tämä olisi huonompi. Kuvankäsittely on kuitenkin parempi tehdä kunnon pöytäkoneella kuin flapparilla ja jopa sekin sujuu yllättävän hyvin verkon yli. Käytössä pilven ja oman kiintolevyn eroa ei huomaa lainkaan, mutta varmuuskopiointia ei juuri tarvitse, koska kaikki tallentuu lennosta.

Gigantissa Chromebookit näyttävät olevan kalliimpia kuin Englannista - ainakaan vuosi sitten ei suoraan jenkeistä voinut tilata -tilatut, mutta toisaalta saa suomalaisen näppiksen ja varman takuun.Yrityksille, oppilaitoksille yms.

http://www.verkkoaps.fi/home

Jukka Melaranta kirjoitti...

Jonkinlainen kierre. Hinnat eivät laske, kun ei ole kysyntää. Koska laitteita ei ole, niiden hyvät puolet eivät pääse ihastuttamaan.